Google’s Bert update: wat betekent het voor u?

Google’s Bert update: wat betekent het voor u?

02/12/2019 - 17:03

De Bert update van Google is wel heel ingrijpend. De afkorting staat voor ‘Bidirectional Encoder Representations from Transformer’, een deep learning algoritme dat Google in staat stelt om de gewone mensentaal nog beter te begrijpen.

Sommige woorden, zelfs zeer korte, kunnen de betekenis van een zin helemaal veranderen. Een voorbeeldje: ‘2019 brazil traveler to usa need a visa’. Het woordje ‘to’ is hier cruciaal, want het gaat dus om een bezoeker uit Brazilië die naar de USA gaat.

Voor de Bert update kreeg de bezoeker als eerste pagina een krantenbericht uit de Washington Post, met als titel: ‘US Citizens can travel to Brazil without the red tape of visa’. Dus net het tegenovergestelde van wat de vraagsteller wilde.

Dit komt omdat Google de neiging had om korte woordjes over het hoofd te zien. Met Bert is dit niet langer waar. Als het woord belangrijk is, wordt er rekening mee gehouden, hoe kort het ook moge zijn.

Daarom krijg je nu als eerste een pagina van de ambassade van de US, waar de visaverplichtingen voor Brazilianen netjes op vermeld staat. Google slaagt er dus in om de werkelijke betekenis van de zoekopdracht beter te vatten.

Wat betekent dit nu voor uw SEO?

Google zelf zegt dat dit de grootste vernieuwing is van de laatste 5 jaar is. En dat kan kloppen. Het maakt dat je zoekresultaten een stuk beter aansluiten bij wat je wenst te weten. Deze update gaat dus niet zo zeer over het beter begrijpen van je pagina’s, maar wel over het beter begrijpen van de vraag die gesteld werd.

Wat er vroeger gebeurde, is dat je je vraag probeerde te stellen op een manier die Google kon begrijpen. Wat we nu zien, is dat Google zich probeert aan te passen aan de manier waarop men een vraag stelt. Een soort omgekeerde beweging dus. De computer past zich aan aan de mens.

Een van de redenen hiervoor is het groeiende succes van ‘voice search’. Men tikt hierbij geen zoekopdracht meer in, maar spreekt die gewoon in via bvb. de Google assistent op een Android telefoon, of Siri op Apple. Dan tik je geen zoektermen meer in, maar je spreekt gewoon een zin uit. En die moet Google beter leren snappen.

Updaten voor de Bert update?

Tja, er valt niet zoveel te updaten. De Bert update is namelijk geen nieuwe manier om je content te bekijken. Het is vooral een nieuwe manier om naar de vraag te kijken.

Maar dat maakt wel dat je inhoud nog beter moet zijn. Je teksten moeten op een natuurlijke manier opgesteld worden, zodat Google perfect weet waar je pagina over gaat. En uiteraard blijven ze nog altijd verlekkerd op nieuwe, goede, originele pagina’s.

Een goede, semantische SEO optimalisatie wordt hierdoor nog belangrijker, en bovendien wordt de waarde van een degelijk zoektermenonderzoek nog groter. Wilt u zelf uw nieuwe teksten schrijven, maar u weet niet goed hoe? Dan is onze SEO opleiding ideaal voor u. Of wij kunnen natuurlijk ook de SEO Copywriting voor u doen.

Wat staat u te doen?

In de komende weken wordt de Bert update ook in België uitgerold, dus het is belangrijk dat u het verkeer op uw website in de gaten houdt.

Ziet u een daling in het verkeer? Dan moeten uw pagina’s misschien aangepast worden. Geef ons gerust een seintje, zodat we u hierbij kunnen helpen.

Bert beter leren kennen? Wij vertellen er u graag meer over.

Contacteer ons