Lokale SEO: hoe doe je dat?

Lokale SEO: hoe doe je dat?

15/11/2019 - 14:27

Lokale SEO is belangrijk voor elk lokaal bedrijf. Maar hoe pak ik dat aan?

Hebt u een bedrijf dat lokaal werkt? Een restaurant? Bent u een lokale aannemer? Een kledingzaak? Een tandarts? Dan is het vooral belangrijk dat de mensen uit uw omgeving uw zaak vinden. Ook op het internet. En daarom is lokale SEO of zoekmachine optimalisatie wat u nodig hebt.

Heel wat nieuwe klanten zeggen me: ‘Ja, maar, SEO is niets voor mij. Ik heb een zaak in Roeselare, en ik heb er niets aan als mensen uit Hasselt mijn website vinden. Die komen niet langs.’ En gelijk hebben ze. Maar als je geen gebruik maakt van lokale SEO, dan vinden de mensen van Roeselare ook uw zaak niet.

Wat is lokale SEO?

Dat is het type SEO dat ervoor zorgt dat uw bedrijf goed gevonden wordt bij lokale zoekopdrachten. Stel: u geeft een verjaardagsfeestje voor uw zoontje, en je zou het leuk vinden als er een balonnenplooier of clown kwam optreden voor hem en zijn vriendjes. Maar u kent niemand. Dan zult u waarschijnlijk doen zoals 90% van de mensen: u zoekt er een op Google. Dus u tikt in ‘kinderanimatie’. En dan vindt u er waarschijnlijk heel wat, maar aan de andere kant van het land. Dus u voegt al snel de naam van uw stad of gemeente toe aan de zoekopdracht.

Een derde van alle zoekopdrachten op Google hebben een lokale referentie, zoals een plaatsnaam. En wie een lokale zoekopdracht invoert, wordt heel goed bedient op Google. Niet alleen krijgt hij een aantal lokale bedrijven met die activiteit, hij krijgt er zelfs een kaartje bij, met de locatie van die lokale bedrijven. Zelfs een routebeschrijving is er bij. Uw nieuwe klant wordt als het ware aan uw voordeur afgezet. Dankzij een goede lokale SEO.

Lokale SEO: wat is daarvoor nodig?

Afhankelijk van uw type bedrijf kunnen heel wat specifieke factoren bijdragen aan een goede lokale SEO voor uw bedrijf. Toch zijn er een aantal die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn. Ik noem er enkele:

  • Vermelding op Google Mijn bedrijf
  • Vermelding op externe websites (Gouden Gids e.d.)
  • On page SEO factoren
  • Online reviews op andere websites
  • Goede backlinks
  • Vermeldingen op de Social media
  • Gebruikservaring op de site (bijvoorbeeld mobielvriendelijkheid)

En uiteraard zijn er een aantal zaken die, zeker op een lokale website, niet mogen ontbreken. Ik denk daarbij uiteraard aan het straatadres, het telefoonnummer, het email adres, maar ook de openingsuren. Als u dat doet via rich snippets, dan worden die gegevens heel goed opgenomen door Google, en netjes weergegeven bij lokale zoekopdrachten.

Misschien hebt u een blog? Dan is het zeker bevorderlijk voor uw lokale SEO om een aantal artikelen te schrijven over evenementen die met uw locatie te maken hebben, en die plaatsnaam goed in de verf te zetten bij het schrijven.

Wilt u meer weten over lokale SEO? Contacteer ons dan, zodat we dit even samen kunnen bespreken. We kunnen u zeker een duwtje in de rug geven hierbij.

Meer weten over lokale SEO?

Contacteer ons