SEO termen die u zeker moet kennen

SEO termen die u zeker moet kennen

15/11/2019 - 12:20

In mijn gesprekken met klanten gebeurt het niet zelden dat bepaalde woorden die ik gebruik niet helemaal duidelijk zijn voor mijn gesprekspartner. Zoals elk vak, lijdt ook SEO aan de ziekte die men 'vaktermen' noemt. Hoewel ik altijd probeer om die termen uit te leggen in mensentaal, leek het me toch aangewezen om hier een kort lijstje met de meest courante vaktaal te verduidelijken. Mocht u de betekenis van SEO termen willen kennen die niet in dit lijstje voorkomen, aarzel dan natuurlijk niet om contact met me op te nemen.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, of zoekmachine optimalisatie: je pagina's zodanig opstellen dat de zoekmachines ze interessant genoeg vinden voor een goede positie in de zoekresultaten. Hoe je dat doet, lees je op zowat alle andere pagina's van deze website.

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising. Adverteren op de zoekmachines dus. Dit heeft niets met SEO te maken, maar is gewoon het aankopen van advertenties op de zoekmachines. SEA heeft ook geen enkele invloed op je SEO, zoals sommigen beweren. De bedoeling van SEO is de beste pagina's voor een onderwerp aan te bieden. De bedoeling van SEA is, cru gezegd, geld te verdienen om die andere dienst te kunnen bekostigen.

Duplicate content

Duplicate content, of dubbele inhoud, is een stuk tekst dat ook elders op het internet voorkomt. Dit kan op de eigen website zijn, maar dit kan ook op een andere website zijn. Uiteraard kent Google zowat alle pagina's op het internet, en ook hun inhoud. Google is op zoek naar de beste, meest informatieve, maar ook originele inhoud, om op die manier de gebruiker een zo boeiend mogelijke ervaring te geven. Vindt het je tekst elders terug, dan gaat Google de leeftijd van de pagina's vergelijken, en op die manier bepalen welke de originele is. Ben jij dat niet, dan krijg je 'strafpunten'.

Daarom is het nooit aan te raden om stukken tekst van andere sites over te nemen. Ook als je over een onderwerp schrijft dat al elders op het internet behandeld wordt (en welk onderwerp is dat niet?), probeer dan je verhaal te doen in je eigen bewoordingen.

Canonical url

Een canonical URL is een SEO term waarbij aan de Google crawlers wordt aangeduid dat deze URL de originele versie is van een pagina. Wanneer meerdere URL’s dezelfde content laten zien, dan kan de rel=”canonical” tag gebruikt worden om aan te geven welke pagina het origineel is. Een canonical tag ziet er als volgt uit:

<link rel="canonical" href="https://cybermarketingeurope.com/nl/seo-termen-die-u-zeker-moet-kennen" />

Deze tag wordt voornamelijk gebruikt bij websites waar paginatie en filteropties voorkomen.

Metatags

Metatags kan je nog het best omschrijven als 'informatie over de informatie'. Er zijn verschillende metatags die je kunt toepassen, zoals meta keywords, meta beschrijving, en nog heel wat andere, en heel wat SEO's zweren nog altijd bij het gebruik ervan.

Maar zoekmachines zijn in de loop der jaren heel wat slimmer geworden, en weten ook dat het gemakkelijk is om daar wat woorden te droppen die veelgezocht worden. Zo houdt Google de laatste jaren absoluut geen rekening meer met de meta keywords, en zelfs de metabeschrijving boet fel aan belang in. Die laatste is natuurlijk nog altijd belangrijk, want die wordt in de zoekresultaten getoond, en een aantrekkelijke meta beschrijving kan ervoor zorgen dat de zoeker net jouw pagina uitkiest om te bezoeken. Als je pagina tenminste interessant genoeg is om hoog in de zoekresultaten terecht te komen.

Title tag

Eigenlijk is dit niet meer of niet minder dan de titel van de pagina. Dat is de eerste plaats waar een zoekmachine gaat kijken waar die pagina over gaat, en het is dus heel belangrijk dat die paginatitel al meteen duidelijk je zoektermen bevat. Die titel is ook hetgeen je in de zoekresultaten het eerst ziet staan, dus ook dit is belangrijk als je bezoekers wilt aantrekken.

Keyword density

Dit is de verhouding waarin je zoekterm op de pagina terugkeert, vergeleken met het totaal aantal woorden op de pagina. Tot voor kort was dit een belangrijk aspect van SEO, maar ook dit criterium is aan slijtage onderhevig, aangezien slimme copywriters er natuurlijk wel voor zorgen dat hun zoektermen een ideaal aantal keren terugkomen.

Daarom hecht Google steeds meer belang aan andere criteria, zoals de tijd die een bezoeker op de pagina doorbrengt. Dat is een veel betere aanduiding of die bezoeker je pagina wel interessant vindt.

Keyword Stuffing

Dit is een benaming voor het volstouwen van je tekst met je zoekterm. Uiteraard met de bedoeling om je keyword density op te drijven. Dit kan moordend zijn voor je SEO, want als dit geen normaal percentage is, worden zoekmachines heel snel achterdochtig, en in plaats van naar boven, gaat je pagina naar beneden in de zoekresultaten.

Ankertekst

Dit is het woord (of de woorden) waarop je een link legt naar een andere pagina. Links naar een pagina geven waarde aan die pagina voor de zoekmachines. En dat is vooral zo als die link relevant is. Dus zorg ervoor dat je woorden uitkiest die ook in de titel van die gelinkte pagina voorkomen. De zoekterm van die pagina dus.

URL

URL is de afkorting van Unique Resource Location, wat gewoon het internet-adres van je pagina betekent. Elke pagina heeft dus een uniek URL, dat samengesteld is uit minstens je domeinnaam en de titel van de pagina (als het goed is). Oudere websites hebben soms nog URLs met een lange code achter de domeinnaam, waar niets uit af te leiden valt. Moderne websites hebben 'URL translation', wat betekent dat de titel van de pagina zelf in het URL verwerkt zit. En dit maakt het gemakkelijker voor de zoekmachines.

SERPs

SERP is de afkorting voor Search Engine Ranking Pages, of in het Nederlands: de zoekresultaten in een zoekmachine. Dit zijn dus bijvoorbeeld de pagina's die je in Google krijgt als je een bepaalde zoekopdracht intikt.

Meer weten over SEO?

Contacteer ons