SEO zoekintentie (zoekterm intentie) deel 1

SEO zoekintentie (zoekterm intentie) deel 1

26/02/2020 - 14:32

Wie een zoektermenonderzoek doet, vindt al snel een pak nieuwe mogelijkheden. Maar dan is het de kunst om het kaf van het koren te scheiden. Afhankelijk van wat de zoeker intikt, kun je al afleiden wat zijn bedoeling is. Dat noemen we de zoekintentie. En daar drijft goed zoektermenonderzoek op: wat wil die zoeker. Hieronder en in volgende artikels lees je meer uitleg over hoe dat in zijn werk gaat.

Alexander Hamilton stierf aan een schotwonde. Dat leer je meteen, naast vele andere details, als je in Google ‘Alexander Hamilton intikt. Je vindt een Wikipedia pagina, een Biography.com pagina, een History.com pagina, en nog veel meer, en zelfs een kennis paneel met een pak feiten. (zie fig. 1 onderaan). Je komt dus heel wat aan de weet omtrent deze historische figuur.

Maar voeg daar nu het woord ‘koop’ aan toe. Dus ‘Alexander Hamilton koop’. Dan krijg je compleet andere zoekresultaten. Je krijgt links naar boeken over de man, naar de soundtrack van de musical, naar tickets voor de musical, ja, zelfs naar beddengoed dat zijn naam draagt. (zie fig. 2). Het verschil? De zoekintentie.

De eerste zoekopdracht genereerde puur informatieve links, terwijl de tweede zoekopdracht een pak mogelijke producten vertoonde. Dat komt omdat de zoekmachine op vandaag niet alleen probeert uit te vissen ‘wat’ je zoekt, maar ook ‘waarom’ je dat zoekt.

Google’s primair objectief is je de beste pagina te bieden voor wat je zoekt. Het primair objectief van SEO is zo duidelijk mogelijk aan te geven aan Google dat wij de beste pagina hebben voor dat specifieke doel.

Op vandaag is het dus veel belangrijker om tegemoet te komen aan de zoekintentie van de gebruiker, dan om alleen maar te scoren voor die bepaalde zoekterm.

Zoekintentie, definitie en hoe het SEO beinvloedt.

Om het simpel te stellen is de zoekintentie (ook de gebruikersintentie of de zoektermintentie genoemd) de reden waarom een gebruiker die bepaalde zoekterm gebruikt. Tegemoet komen aan die zoekintentie is altijd al het grote doel geweest van zoekmachines. Voor AI (artificial intelligence) op de proppen kwam, kwam dat vooral neer op het vermelden van de juiste zoekterm op de pagina.

Dit werkt perfect, zolang de zoekintentie evident is. Maar er is dikwijls een verschil tussen de woorden die de gebruikers in de zoekbalk intikken, en wat zij van het resultaat verwachten. Dit is waar AI algoritmes vanaf 2013 het roer overnamen.

Een voorbeeld: ‘slecht beeld TV’. Google zal op vandaag niet meer alle pagina’s oplijsten waar de woorden ‘slecht’, ‘beeld’ of ‘TV’ in voorkomen. De Serp (Seach Engine Ranking Pages, of zoekresultaten) zullen begrijpen dat je een probleem met het slechte beeld op je TV wilt oplossen. Je zult resultaten vinden zoals ‘hoe verbeter ik het TV beeld’ of ‘mijn TV geeft een wazig beeld’.

Je ziet heel wat pagina’s in de Serp die niet noodzakelijk de ingetikte woorden bevatten, maar die wel tegemoet komen aan de zoekintentie om je TV probleem op te lossen.

Hoe komt dat? Het heeft alles te maken met het feit dat Google nu een AI algoritme gebruikt dat ‘Rankbrain’ heet. Rankbrain berekent in real time de historische data van de CTR (click through rate, hoe dikwijls een pagina aangeklikt werd), in combinatie met de bounce rate (hoe dikwijls de zoeker onmiddellijk het resultaat verliet). Door het historische gebruikersgedrag te analyseren, kan het algoritme een gewogen schatting maken van wat we precies willen als we een bepaalde zoekterm intikken.

Hierdoor is de kans groot dat je, als je niet aan de zoekintentie beantwoordt bij de keuze van de zoekterm voor je pagina, je niet eens in de Serp voorkomt. Het heeft geen zin om de productpagina voor een TV vol te stoppen met ‘slecht beeld’. Google weet dat je pagina geen oplossing biedt om je eigen TV scherp te stellen, en je komt er dus niet in voor.

Daarom is beantwoorden aan de gebruikersintentie de hoeksteen van goed SEO werk. Veel meer dan de zoektermen waar je voor wilt scoren in je pagina te zetten.

Tot zover deel 1 over het belang van de zoekintentie voor deftig SEO werk. In een volgend artikel werken we dit nog véél verder uit.

Of als je meteen tot actie wilt overgaan, kun je ons natuurlijk ook contacteren. We helpen je met veel plezier.

Zoekintentie fig.1
Zoekintentie fig.2

Meer info hierover?

Contacteer ons